Welkom bij Baby-speen.nl


Baby-speen.nl is een specialisatiewebsite gericht op de verkoop van kwalitatieve en modieuze fopspenen en het geven van advies omtrent het gebruik. 
We verkopen alleen producten die getest en gecertificeerd zijn overeenkomstig met de hoogste marktstandaarden. Dit doen we door inspirerende merken in te  kopen die altijd in staan voor verbetering en innovatie. Met ruim 1 miljoen bezoekers en 150.000 trouwe klanten bent u bij ons op het juiste adres! We geven u graag meer informatie over de verschillende soorten fopspenen. Komt u er niet uit mag u ons natuurlijk altijd een bericht sturen!

 

De juiste fopspeen voor je baby vinden

Het ouderschap is een ongelooflijk ervaring. Het kan echter ook stressvol zijn voor nieuwe ouders die niet zeker zijn over welke producten het best passen bij hun baby. Wij zijn er om je gedurende elke stap bij te staan.

Vanaf de geboorte hebben baby’s een natuurlijke zuigreflex. De baby probeert die behoefte te bevredigen aan de moedersborst, een fopspeen, een duim of anders. Dit is niet alleen een vitale reflex voor de baby om voedsel binnen te krijgen, maar zuigen heeft ook een kalmerend effect op de baby, een herinnering aan veilige en vertrouwde gevoelens in een ineens vreemde wereld. De voordelen van het gebruik van een fopspeen zijn onder andere:

 

• De fopspeen helpt om de baby te kalmeren en te sussen en kan helpen om de baby in slaap te laten vallen

• De fopspeen helpt bij het verlagen van het hartritme, de bloeddruk en stressniveaus

• De fopspeen heeft een pijnverzachtend effect

• De fopspeen troost de baby en geeft veiligheid wanneer hij/zij overstuur raakt

 

Speenmateriaal

Als eerste kies je het soort materiaal waarin je de fopspeen zal willen kopen. Fopspenen worden met tutjes gemaakt van doorzichtig siliconen of natuurrubber/latex. Het verschil hierin is dat natuurrubber heel zacht en soepel is voor het mondje van je kindje. Bij het zuigen rekt het tutje ook een beetje mee waardoor dit een natuurlijk effect nabootst. Door deze zachtheid oefenen deze spenen weinig druk uit op het gehemelte van je kindje en hebben ze minder effect op de stand van de kaken en tandjes. Een speentutje wat gemaakt is van natuurrubber kan door het zuigen ook slapper worden en uit gaan zetten waardoor het tutje boller wordt. Daarom is het belangrijker om deze fopspenen altijd elke 4-6 weken te vervangen. We raden dit om hygiënische redenen ook aan voor siliconen fopspenen. Siliconen fopspenen zijn stugger, maar ook steviger dan rubberen spenen. Een siliconen speen scheurt hierdoor minder snel en kan wat langer mee gaan. Voor bijtgaatjes kunnen siliconen spenen wel gevoeliger zijn omdat je kindje met zijn tanden meer grip krijgt op een stugge speen. 

Speenvorm

Baby's zijn verschillend en hebben andere behoeften en voorkeuren. Probeer verschillende vormen en maten uit om de perfecte pasvorm voor uw baby te vinden.

Ronde speen

De ronde speen heeft de vorm en grootte van de borst van de moeder en bevordert eenzelfde tongplaatsing en zuigtechniek als bij borstvoeding. De ronde vorm zorgt dat de zijkanten van de tong omhoog komen en zich rond de speen vormen.

In de speen zit een ventiel, waardoor lucht naar buiten komt wanneer de baby de speen afsluit. Dit ventilatiesysteem zorgt dat de lucht binnen de speen naar buiten wordt geduwd door het ventiel, waarbij de speen wordt afgevlakt om zich op een natuurlijke manier naar de baby’s mondopening te vormen. Het ventiel is tevens de reden dat er water in de speen kan komen na schoonmaken en steriliseren. Indien dit het geval is, druk dan simpelweg de speen plat om het overtollige water eruit te knijpen.

 

Symmetrische speen

Onze fopspenen met symmetrische “platte-druppelvormige-speen” zijn er voor baby’s die de voorkeur geven aan de platte symmetrische speenvorm. De druppelvormige speen stimuleert de tongplaatsing en zuigtechniek, waarbij de tong plat blijft en de fopspeen plat tegen het gehemelte drukt, wat inhoudt dat de baby niet zo hard hoeft te zuigen als bij de ronde speen, om de fopspeen plat te krijgen binnen de mond.

 

Net zoals bij onze andere fopspenen, is de speen uitgerust met een ventiel dat lucht naar buiten laat wanneer de baby zich rond de speen vormt. Dit ventilatiesysteem zorgt dat de lucht binnen de speen naar buiten wordt geduwd door het ventiel, waarbij de speen wordt afgevlakt om zich op een natuurlijke manier naar de baby’s mondopening te vormen. Vanwege het ventiel kan er zich ook water binnen de speen bevinden na schoonmaken en steriliseren. Indien dit het geval is, druk dan simpelweg de speen plat om het overtollige water eruit te knijpen.

 

Anatomische speen 

Ons meest recente speen in de collectie is de anatomische (dental speen), die aan de bovenkant gewelfd is voor een natuurlijke pasvorm voor de baby’s gehemelte, met een gebogen top voor het makkelijk positioneren van de tong. De gebogen bovenkant stimuleert de tongplaatsing en zuigtechniek, waarbij de zijkanten van de tong zich rond de speen vormen, zoals bij borstvoeding. De gebogen top zorgt dat de baby niet zo hard hoeft te zuigen als bij de ronde speen om de fopspeen plat te krijgen in de mond.

 

In de speen zit een ventiel waardoor lucht naar buiten komt wanneer de baby de speen afsluit. Dit ventilatiesysteem zorgt dat de lucht binnen de speen naar buiten wordt geduwd door het ventiel, waarbij de speen wordt afgevlakt om zich op een natuurlijke manier naar de baby’s mondopening te vormen. Vanwege het ventiel kan er zich ook water binnen de speen bevinden na schoonmaken en steriliseren. Indien dit het geval is, druk dan simpelweg de speen plat om het overtollige water eruit te knijpen.

 


Speenmaat

Fopspenen verkopen we in verschillende maten. Voor alle merken geldt de regel
Fopspeen maat 1 is geschikt voor prematuur, pasgeboren kinderen tot en met 6 maanden. 
Fopspeen maat 2 is geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden, deze spenen hebben een langer tutje, dit drukt minder op het tandvlees. Dat is fijn voor kindjes die tandjes doorkrijgen. 
Fopspeen maat 3 is geschikt voor kinderen vanaf 18+ maanden. Het is geschikt voor kinderen die af en toe nog even willen tutten. Door het grootteverschil vinden kinderen de maat 3 niet altijd fijn. Er hoeft niet een overstap gemaakt te worden naar een maat 3 fopspeen. 
Meer informatie over de speenmaten? Klik hier.

 

Verschil BIBS of Frigg

Wij verkopen twee merken fopspenen BIBS & Frigg. BIBS fopspenen zijn al meer dan 40 jaar op de markt dit Deense merk produceert al jaren kwalitatieve fopspenen. Dit merk verkopen we in zowel rond, anatomisch als symmetrische speenvorm. 
Frigg is daarintegen een jong merk en is sinds 2021 op de markt. Dit merk kenmerkt zich door vernieuwende en schattige details in hun fopspenen. Frigg verkopen we in ronde en anatomische speenvormen. De tutjes van Frigg zijn langer vergeleken met de BIBS fopspenen. Het is proberen wat je kindje het prettigste vindt. We merken dat klanten deze speenmerken met elkaar combineren, voornamelijk in de ronde speenvorm. 

 

Wanneer stoppen met de speen

Wanneer de baby groeit en zich ontwikkelt, is het belangrijk om rekening te gaan houden met de impact op het gebit en het tandvlees. “Vele studies hebben aangetoond dat als je kind stopt met het gebruik van de fopspeen voor zijn derde levensjaar, de gebitspositie over het algemeen genormaliseerd wordt zonder behandelingen in een latere levensfase.” - Nina Nissen Falbert, tandarts

Het is belangrijk, zoals met alles, om je baby in kleine, geleidelijke stapjes te ontwennen aan de fopspeen, om zijn denkwijze aan te passen en je kind te laten wennen aan een leven zonder, maar toch de troost aan te bieden wanneer er behoefte aan is in de peuterfase.

Als het niet mogelijk is om de baby van de speen af te krijgen voor zijn derde jaar, probeer dan om de baby de fopspeen zo min mogelijk te laten gebruiken, met de kleinst mogelijke intensiteit.

Het is belangrijk om eraan te denken dat alle kinderen verschillend zijn en dat het langdurige gebruik van de fopspeen invloed kan hebben op de uitlijning van het gebit. Het hangt ervan af hoe vaak de fopspeen wordt gebruikt, hoelang en hoe intensief. Jij kent je kind het best. En als je twijfelt, vraag dan advies aan je tandarts

 

"Er zijn veel verschillende fopspenen op de markt. Als het op tanden aankomt, maakt het echter niet uit welke fopspeen je baby gebruikt, want de tanden komen normaal gesproken vanzelf op één lijn, ongeacht de scheefstand, als de aanbevelingen worden opgevolgd en het kind rond de leeftijd van 3 jaar stopt met het gebruik van de fopspeen."

- Nina Nissen Falbert, tandarts

Er zijn geen onderzoeken die bevestigen  de ene fopspeen beter is dan de andere als het gaat om de stand van de tanden. Verschillende fopspenen hebben een verschillend effect op de tanden, maar geen enkele fopspeen is beter dan een andere. Er wordt geadviseerd om een fopspeen met een ventiel te kiezen, omdat het ventiel ervoor zorgt dat de lucht uit de speen wordt geperst wanneer de baby erop zuigt. Dit helpt de speen om zich op natuurlijke wijze te vormen naar de mond, tong en gehemelte van de baby.


Verzending

  • Maandag t/m Vrijdag worden de bestellingen tot 16:00 uur verzonden met PostNL Briefpost en om 16:15 uur opgehaald. Als het extreem druk is dan kan het zo zijn dat bestellingen met een gravering of borduring een dag later vertrekken.
    We betalen extra voor een 24 uurslevering binnen Nederland: 90% van alle bestellingen komen de dag erna aan. 9% binnen 2 dagen. 
  • Bezorgdagen voor brievenbuspost is Dinsdag t/m Zaterdag.
  • Bezorgdagen voor pakketpost is Maandag t/m Zaterdag.
  • Is je zending na 4 bezorgdagen nog niet binnen, neem dan even contact op! Kan je wel nog even wachten dan maak je ons heel blij, grote kans dat het vertraagd is, of verkeerd gesorteerd. Zendingen buiten Nederland zijn 2-5 bezorgdagen onderweg.
  • Op feestdagen is postnl gesloten en wordt er ook niet bezorgd.  
  • Ons een vraag stellen naar aanleiding van je zending? Vermeld altijd je factuur/order of klantnummer! Geen orderbevestiging gehad? Vaak is deze terecht gekomen bij SPAM.